Sekolah & Anak-Anak. Part 02 – Amelyz

Sebelum mula cerita Amelyz, up gambar Alam. Hehe. Ni gambar masa lepas ambil dia balik sekolah. Ceria kan? Sebelum ni, bila ambil dia balik sekolah, muka straight je tak ada perasaan. Ni beritahu nak ambil gambar, terus sengih. Eleh!

Alhamdulillah~

Kadang rasa tak percaya budak kecik ni dah nak masuk sekolah tahun ni. Rasa tak puas manjakan dia macam baby.

Amelyz, tahun ini akan masuk umur 5 tahun. Tahun masuk pra sekolah. Kami enroll dia masuk PASTI yang dekat dengan rumah. Rasa macam kecik sangat nak masuk sekolah. 2 minggu sebelum masuk sekolah, dah tanya dia nak pergi sekolah ke tak? Amelyz jawab, tak nak! Tapi lepas belikan beg Frozen, terus cakap hari-hari, “Kakak nak pergi sekolah, kakak nak pergi sekolah.” Sampai papa pening masa hantar ke taska, dia tak mahu turun sebab nak pergi sekolah.  Padahal sekolah bukak minggu depan lah haiiii….!! Adehhhhhh -_-‘

16012018

Ni gambar masa tengah test baju sekolah 2 malam sebelum hari sekolah. (Abaikan baju bersepah di belakang tu.. Haha.) Esoknya ulang-ulang cakap lagi, “Kakak nak pakai baju hijau ni. Ni baju sekolah kakak. Kakak nak pergi sekolah. Adik, tinggal Taska.”

Dah melalak la si adik sebab kena tinggal  kat taska. -_-‘ -_-‘ -_-‘

Oleh sebab sesi persekolahan di Johor ni dibuka pada 1hb, PASTI minta anak-anak yang dah daftar untuk masuk kelas pada 2hb bagi mengelakkan kesukaran mak ayah nak uruskan anak -anak di beberapa tempat. 🙂 Best kan?

16012018b

Gambar : OTW ke PASTI selepas hantar Abang Alam. Muka cuak je sebab nak ke sekolah. Muka kejung je. Hahaha. Abaikanlah tudung sekolah tu -_-‘ (mama ni punnn…~)

Jadi 2hb tu, selepas hantar Alam ke sekolah. Sekolah Alam mula jam 7:10 pagi. Kami pun hantar Amelyz ke PASTI. Sekolah mula 7:20 pagi. Sampai sekolah, mama hantar Amelyz sampai depan pintu, bukakan kasut. Badan dia dah keras macam nak protes, tapi tak menangis. Lepas cikgu ajak dia masuk kelas, mama terus pergi ke kereta tanpa menoleh ke belakang lagi. Hahaha. Sebab mama pun takut cair, tak sampai hati dan beberapa perkataan lain yang sama-maksud.

Lepas selamat hantar Alam dan Amelyz. Cabaran juga nak hantar Alim ni sebab dia tahu mama dia ada. T_T Ajak makan roti canai dulu. Lepas tu hantar dia ke taska. Amboi melalak hapa je. Sampai cikgu cakap, ehhh.. Tak pernah-pernah Alim menangis macam ni.

Satu je sebab dia ni, sebab mama ada. Dia tau mama cuti. T_T Selalunya setiap hari, papa yang hantar ke taska. Tapi harini ada mama, maksudnya tak payah ke taska, sebab mama cuti yeayy!! Tapi kena pergi taska juga, maka marilah melalak sekuat-kuatnya. Kan…

Terpaksa tinggal walaupun tangisan Alim dah masuk kategori meraung. Adoii. Gundah tau hati mama macam ni. Sobss! T_T Mama sorry ye sayang~ Balik rumah, kemas rumah, siap-siapkan makanan tengahari untuk Alam dan beg sekolah agama. Baru keluar balik. Nak tengok Amelyz naik van sekolah macam mana.

Whatsapp cikgu taska kejab tanya, “Alim ok tak cikgu?”
Cikgu, jawab “Ok. Tengah main dengan kawan.”

Ciss. Drama sangat! -_-

21012018

Gambar : Mata bulat macam tu memang mama senang cair. -_-‘

Amelyz habis sekolah 11:20am. Kami pun tunggu tepi PASTI tengok dia keluar sekolah macam mana. Dalam hujan-hujan tu berpayung dua orang mak bapak ni. Romantik la kunun. Kohkoh. Tunggu dah nak dekat pukul 12, tak sampai-sampai lagi van ni kenapa? Dah la nak gerak ke sekolah Alam ni. Sharp pukul  12, van tak sampai lagi, aku pun masuk ke PASTI tengok Amelyz. Cikgu panggil nama dia, dia nampak saja mama terus lari keluar bawa beg terkedek-kedek. Haha kelako sangat.

Lepas tu konon-konon nak hantar la ke taska. Hadap sorang lagi melalak tak mahu duduk taska, sebab tahu mama cuti. Haih sangat!! Bawaklah dia sekali, jemput abang dia di sekolah. Ambil Alam, balik rumah, siapkan makan tengahari Alam. Dalam pukul 130 dah siap makan. Siap mandi ke sekolah agama pula.

Lagi 5 minit ke pukul 2, hantar Alam ke sekolah agama. Pesan banyak kali, lepas sekolah terus naik van tau! Mama tak jemput tau! Angguk saja.

Dah la ada customer Shaklee order B Complex hari tu. Terus ke branch Taman Molek, beli B Complex dan terus hantar pada customer. Penat jugalah hari 2hb ni. Haha. Balik rumah, kemas-kemas rumah apa semua. Tup tup dah Asar. Belum pukul 6 dah jemput anak-anak balik dari Taska.

Pehhh. Penat jugak rupanya jadi surirumah ni. Kahkah. Ok Alhamdulillah, persekolahan anak-anak berjalan lancar dan baik saja. Kedua-nya ok bila habis sekolah terus naik van ke taska. Kedua-duanya faham, mereka kena stay di taska sehingga petang, mama akan ambil. 🙂

Jadi, rutin baru harian waktu bekerja ni adalah, pagi-pagi keluar rumah sebelum pergi kerja, mama hantar Alam ke sekolah. Then terus pergi kerja. Papa hantar Amelyz ke PASTI dan Alim ke taska. Papa pergi kerja. Alam balik sekolah, papa jemput, siapkan makan tengahari Alam dan hantar Alam ke sekolah Agama. Then, papa sambung kerja. Lepas mama balik kerja petang, sampai taska pukul 6pm, ambil anak-anak semua balik ke rumah. Begitulah setiap hari adanya.

Semoga baik-baik saja. 🙂

Advertisements

Sekolah & Anak-Anak. Part 01 – Alam

Cuti. Dari 1hb sehingga 4hb. Untuk pantau anak-anak yang mula bersekolah. Alam dan Amelyz. Alim masih di nurseri, walaupun dia yang paling beriya-iya nak ke sekolah dan melalak bila aku beritahu dia kena pergi taska. Drama boy -_-

Alam, darjah 2 tahun ini. Selepas setahun di darjah 1 yang mencabar. Masuk kelas PPKI (Program Pendidikan Khas Intergrasi). Kelas khas yang ada di sesetengah sekolah aliran perdana. Tahun lepas, selepas tahu diagnosis Alam as ADHD-er. Kami usahakan untuk tukarkan dia dari aliran perdana ke aliran khas. Tawaran sekolah PPKI bermula 1hb Jan 2018.

Proses nak tukar dari aliran perdana ke aliran khas ni, tak adalah complicated, tapi leceh dan kena banyak-banyak sabar serta teguhkan pendirian. Once dah dapat diagnosis masalah pembelajaran, in Alam’s case, ADHD, kami minta laporan perubatan. Sebabbbb… Sebabnyaa… Cikgu-cikgu di sekolah, juga cikgu di Pendidikan Khas pun kata, minta saja laporan perubatan, lepastu cikgu besar Sekolah akan buat pertukaran ke sekolah khas.. Just like that… Haih.. -_-‘

Tapi bukanlah begitu prosesnya. Hukss!! 😦

Kisah nak laporan perubatan ni pun menghangatkan hati juga kalau nak cerita. Tapi nantilah (kalau rajin) aku cerita.

Selepas dapat laporan perubatan, kami pun bawa laporan ke sekolah untuk tukarkan. Tapi sekolah suruh jumpa Pegawai di PPD (Pejabat Pendidikan Daerah). PPD cakap tak boleh tukar selagi tak ada kad OKU. Kena pergi JKM ambil borang. Eh tipu. Tak pergi JKM pun, download kat website je.

Dalam borang permohonan kad OKU tu, kena ada pengesahan dari doktor. Kami kena tunggu appointment dengan doktor untuk dapatkan pengesahan. Nak dapatkan pengesahan doktor pun kena psiko. Sad. Puan, rasa tak rugi ke hantar anak ke kelas khas? Nanti anak puan akan ketinggalan, masa depan mungkin terjejas. Allahu akhbar. T_T

Tapi, Alhamdulillah, dapat juga pengesahan doktor. Then, baru boleh hantar borang permohonan OKU kat JKM. Resit dari JKM tu bawa ke PPD sebagai bukti permohonan dah dihantar, tapi permohonan tukar hanya akan diproses selepas kad OKU siap. JKM beritahu, paling cepat sebulan dah siap.

Proses dari diagnosis – permohonan tukar sekolah – PPD – pengesahan doktor di borang OKU – hantar borang OKU – tunggu kad OKU siap – PPD -> ambil masa dari bulan 5 sehingga bulan 11. Tu pun sebab lama tunggu laporan perubatan, dekat 2 bulan di Pejabat Rekod Perubatan Hosp Permai. -_-‘

Dah la cikgu sekolah aliran perdana Alam selalu tanya, bila ye Alam dapat tukar ke kelas khas? Tak remuk gundah gulana hati kau? Tambah lagi sepanjang masa Alam di kelas aliran perdana, hampir setiap hari ada saja kes dia? T_T

JADIIIIIII..  (baca dengan perasaan yang separuh lega). Bila dah dapat surat penempatan sekolah yang baru dalam bulan 11 2017. Terus kami bawa surat ke sekolah seperti yang dinyatakan dalam surat penempatan. Merupakan sekolah rendah aliran perdana (bukan sekolah pendidikan khas) yang ada tempat bagi program PPKI.

Dengan hati yang agak ragu, dan sedikit skeptikal. Sampai saja di sekolah tu, disambut Pembantu Tadbir yang friendly baik senyum, buat aku rasa lega sikit. Lepas tu, kami di bawa ke kelas khas oleh cikgu. Tengok keadaan kelas, cikgu-cikgu yang friendly, senyum dan sedaya upaya memudarkan rasa ragu aku. Barulah aku rasa lega banyak.

Jadi bila hantar Alam ke sekolah pagi 1hb Januari 2018 tu, aku lepaskan Alam masuk ke kelas itu dengan tenang. Walaupun pagi itu, emosi bercampur-campur. Insya Allah, dia akan baik-baik saja. Mama je over memikir -_-‘

Balik sekolah, aku tanya cikgu, Alam ok? Cikgu jawab, OK. Hehe.

Sekolah agama petang, nak memantau Alam naik van ke taska (yang sekali dengan Alim & Amelyz). Suruh dia ingat nombor plat van. Cakap pada dia, habis sekolah agama saja terus naik van. Jangan rayau sana-sini. Memang kena kasi ingat selalu. Sebab dia sukar simpan sesuatu info dalam memori, kecuali diingatkan berkali. Beritahu dia, mama tak dapat ambil Alam, mama kena kerja. Alam kena naik van, nanti duduk kat taska sampai mama balik. Nanti mama ambil di taska. Dia pun jawab, Ok mama. Dengan suara yang pasrah. -_-‘

Tengok dia pergi, balik sekolah pagi dan petang sepanjang minggu pertama persekolahan tu, Alhamdulillah. Dia ok. Dia boleh naik van dari sekolah agama ke taska dengan baik, walaupun lambat-lambat. Huuu. Sabar je la. -_- Pesan juga la dengan dia, jangan singgah mana-mana lepas habis sekolah. Terus pergi ke van.

Dah 2 minggu ini, bila balik dari kerja ambil anak-anak di taska, Alhamdulillah, semuanya baik-baik saja. 🙂 Doakan baik-baik sajalah ye.

Ni baru cerita Alam. Panjang dah nak masuk dah lebih 700 words. Kenala sambung cerita Amelyz di part ke 2. Tapi esok la eh. (Kalau rajin~ Kohkoh).

Hari Terakhir 2017

Bismillah hir rahman nir rahim.

Hari ini 31 Disember 2017. Hari terakhir tahun 2017. Tahun yang penuh dugaan, tahun penuh cabaran. Allah hu akhbar. Kadang-kala tak tahu mana kekuatan itu datang. Kadang rasa nak menangis berhari-hari. Tapi tahu ianya tidak akan selesaikan apa-apa pun. Kena kuatkan semangat dan bangun. Tegak berdiri. Bertatih pun tak apa. Asalkan ke depan, bukan ke belakang.

Bersyukur pada Allah, kerana rahmat kasih sayang Nya yang luas tak terperi, bersama kasih sayang dari suami, anak-anak dan keluarga itu buat kita tetap bersama dan kuat menempuh hari.

Alhamdulillah.

Bila datangnya dugaan, pasti hadir sekali kebaikan dan kemudahan. Itulah rahmat kasih sayang Allah.

Anywayssss…

Salam tahun baru 2018. Semoga segala impian tercapai dan diterima semua amalan. Amin. 🙂

Dia Nampak Normal Je?

Memang betul. Alamkhir tiada kecacatan fizikal. Kalau syndrome down tu kita boleh nampak fizikal dia macam mana. Autism spectrum pun nampak juga dari segi behavior dia memang berbeza dari anak-anak normal (tapi kalau orang yang tidak berpengetahuan tu, memang dia ingat budak-budak autism ni adalah anak-anak yang manja teruk kuat mengamuk- jika nampak budak tantrum di pasaraya misalnya)

Bagi anak-anak yang ADHD, mereka memang seperti anak-anak normal. Most of them memang boleh bercakap, boleh bermain, boleh buat itu ini. Tapi, kebolehan macam dibatasi oleh sebab saraf otak yang tak berhenti memproses. Dan setiap anak-anak ADHD adalah berbeza dangan ADHD-er yang lain. Simptom ada yang sama, tapi each of of them selalunya berbeza. Ada perlukan ubat penenang, ada yang tidak perlu, tapi perlu distract dia dari lamunan siang harinya itu.

Tapi yang paling bagus sekali, imaginari mereka sangat besar, jika tahu cara mengemudikannya, kreativiti dia tu boleh create macam-macam. Kena guide sebab otaknya ada beberapa idea pada waktu yang sama, menyebabkan sukar dia jot it down. Kena guide dia how to focus bagaimana nak salurkan idea-idea nya one by one.

Puan Perema, Alamkhir current occupational therapist’s, bila dia tengok Alamkhir melukis saja dia terus beritahu, Alamkhir ini creative, tapi dia perlukan guide macam mana dia nak keluarkan idea-idea dia.

Dia boleh jadi arkitek, beritahu Puan Perema pada aku dengan mata yang bersinar. Terus sebak dada aku~

Simptom ADHD pada Alam

ADHD ada tiga jenis. Inattentive type, hyperactive-impulsive type dan combination type. Alam tak hyperactive, tapi memang tak boleh duduk diam-diam, dia punya both symptom but more on type two ADHD. Dulu-dulu sebelum guna type one or two or both, type two dikenali sebagai ADD.

Sebelum masuk sekolah sekitar umur 1 hingga 4 tahun, aku tak dapat mengesan pun ADHD pada Alam. Tetapi kepelikan tentang sikapnya yang agak ketara seperti:

  1. Terlalu memilih makanan – ia berkaitan dengan deria sentuhan Alam. Mudah merasa geli. Juga dia tidak suka memijak bahagian luar rumah sama ada lantai atau berumput tanpa kasut. Maka terjengket-jengketlah kaki dia semasa kami bawa dia ke pantai. Last-last kena dukung je.
  2. Tidak sabar. Kalau jalan jammed, kereta berhenti dia akan menangis/tantrum
  3. Tak sabar tunggu giliran. Masa bawa dia ke Legoland tunggu turn naik keretapi. Dia mengamuk sebab tak boleh naik lagi, walhal keretapi dah sampai. Tapi turn kami belum sampai lagi untuk naik train. -_-‘ aku rasa nak bawak balik je masa tu. T_T
  4. Suka benda berpusing. Main roda kereta pusing-pusing. Kipas semua kena on, kalau tak dia tantrum. (Ciri-ciri autism di sini)
  5. Tak suka bunyi yang bising. Dia akan rasa annoy sangat dengan bunyi blander, vacuum, hujan, radio, dan bila adik-adik dia mengetuk-ketuk meja guna hammer toy atau goncang batu-batu kecil dalam botol. (Ciri-ciri autism di sini)
  6. Cepat mengamuk. Kalau tak dapat sesuatu senang mengamuk. Ingatkan dulu dia manja sangat, tapi memang masalah ADHDer begitu. Sebab tak sabar dia. Selalunya pujuk tak jalan. Jadi aku biar saja dia mengamuk. Bila dia dah tenang sedikit, baru aku explain kenapa tak boleh, dan ganti dengan benda lain. Baru dia ok.
  7. Tak selesa di rumah orang lain. Kadang-kadang mengamuk di rumah orang (Ingat masa datang rumah Nett ramai-ramai ada Daun, OP & Mulan, Spyz dan lagi aku lupa, yang Alam mengamuk tak boleh letak. Haduuu malu aku!!). Atau duduk bersembunyi di tempat yang tersorok (macam pergi beraya rumah makcik). Tu sebab aku macam malas nak bawa anak-anak pergi ke rumah orang. Bukan semua orang boleh faham. Jadi untuk mengelakkan diri dari penat memujuk tantrum dia, baiklah aku duduk senang-senang di rumah saja. -_-

Ada lagi tapi dah lupa. Apabila tiba tahun pra-sekolah, 5 tahun aku masukkan Alam ke Pasti. Tapi aduan-aduan dari cikgu. Kemudian dia masih belum dapat menguasai penulisan, bacaan. Aku ingatkan mungkin perlu pendekatan lain. 6 tahun, aku enroll Alam ke Tadika Myzara sebab Pengasas tadika ini juga merupakan pengasas teknik baca cepat. Alhamdulillah 4 bulan masuk kelas intensif, Alam boleh baca. Tapi sangat perlahan progressnya.

1 tahun di Pasti, 1 tahun di Myzara. Cikgu-cikgu beritahu aku akan keistimewaan Alam.

“Puan, Alam tak boleh duduk diam dalam kelas.”

“Puan, Alam duduk bawah meja sepanjang saya mengajar.”

“Dia tak boleh beri perhatian. Fokusnya hanya bertahan 5 minit.”

“Dia ada di dunia dia sendiri, puan.”

Allah, bagaimana aku nak bantu dia? Aku tak tahu masa tu. Yang aku tahu paksa dan terus paksa dia belajar. Kadang dia sampai menangis sambil menulis. 😥 kejam gila mama ni. T_T

Sehinggalah pada minggu pertama persekolahan bermula. Alam masuk darjah 1. Sekolah baru, kawan-kawan baru. Ramai murid-murid. Hari pertama dia dah tunjuk rasa gelisah, tak selesa dan insecure.

Hari pertama, dia dah menangis di dalam kelas sekuat-kuatnya dan menendang sana sini. Hanya selepas melihat aku baru dia diam dan duduk baik seolah-olah tiada apa-apa yang terjadi sebelum ni. Aku duduk tepi kelas sehingga waktu rehat. Dan kemudian, Azlie ambil alih untuk tengokkan dia.
Trigger  : insecure. Berada dalam tempat yang tidak dikenali.

Hari kedua. Cikgu beritahu dia mengamuk bila cikgu pegang bahu dia untuk betulkan kedudukan dia dalam barisan.
Trigger : tidak suka disentuh oleh orang yang tidak dikenali.

Hari kedua. Cakar dan gigit cikgu.
Trigger : tidak suka disentuh oleh orang yang tidak dikenali.

Hari keempat. Mengamuk sehingga mencakar 5 orang kawan-kawan. Gigit cikgu. Sampai perlu ditenangkan oleh ramai cikgu.
Trigger : Botol air disorokkan oleh murid lain. His comfort thing. Orang lain tak boleh sentuh, pegang barang-barang kesayangan dia. Apabila orang lain ambil/sorokkan, tu yang dia mengamuk. 😦

~ Dan yang menyayukan hati aku pada hari itu aku balik menjemputnya pulang dari sekolah, ternampak bekas tangan di belakang badan Alam. Menangis aku tengok bekas itu. Ada gambar tapi malas pulak nak paparkan di sini. Cukuplah hati aku dan keluarga aku saja yang sakit. Kami dah bersemuka dengan pihak sekolah, guru tersebut mengaku dan meminta maaf. Kamipun dah terima baik maaf tersebut.

Sejak kejadian itu, aku mula kumpul semua info dari website, aku google semua symptom, aku tanya cikgu pra-sekolah Alam. Then baru aku berani bawa Alam untuk diagnosis. Minta surat dari cikgu sekolah untuk berjumpa doktor, minta doktor buat surat rujukan ke Klinik Psikitrik Kanak-Kanak dan Remaja, Hospital Permai.

Banyak lagi kes-kes dia mengamuk di sekolah sebab rasa insecure dengan persekitaran sekolah, sampaikan apabila telefon aku terima mesej dari cikgu, aku dah rasa trauma. T_T

Pergi Pakar Kanak-Kanak Swasta, beliau beritahu Alam ok. Cuma tak sesuai dalam suasana pembelajaran yang muridnya ramai. Tapi sekolah rendah kerajaan manalah ada kelas yang sedikit murid, kecuali kelas khas? -_-

Selepas disahkan diagnosisnya, antara perkara yang kami perlu buat dan bantu Alam ialah terapi cara kerja. Doktor juga beri rujukan ke audio dan speech untuk periksa sekiranya dia ada masalah pendengaran dan pertuturan (sebab dia tak jawab pun soalan doktor, jadi doktor ingat dia ada masalah pendengaran dan pertuturan. Alhamdulillah, dia ok.

Sedihnya lihat anak terpaksa struggle hadapi perkara yang tidak dia minta.

Aku tidaklah rasa down sepanjang masa. Most of the time bila tak ada kerja, aku akan google terapi-terapi untuk Alam dan aktiviti-aktiviti untuk anak-anak aku. Juga tak berapa gemar nak share perkara tentang anak-anak di media sosial. Tapi sebab bulan Oktober merupakan Bulan Kesedaran ADHD, maka aku kira ianya masa yang baik aku cerita tentang ADHD dan Alam.

 

Tentang Alam ini, bukanlah membuka pekung di dada, adalah sebagai ujian dan pengajaran pada aku. Juga ingatan pada ibu-bapa lain. Apabila ada anak-anak yang sukar belajar atau ada simptom ADHD, bawalah berjumpa doktor untuk dapatkan diagnosis dengan tepat, bukanlah bertanya di media sosial. Eh.

Next entri, aku cerita tentang aktviti-aktiviti terapi untuk Alam. Insya Allah. 🙂

Adhd & Alamkhir

Aku tidak sukar menerima diagnosis Alamkhir. Sebaliknya lega kerana akhirnya, aku boleh memahami keadaan dia. Boleh mencari apa yang perlu aku buat untuk membantunya. Tetapi yang paling banyak, kekesalan, kerana tidak cuba memahami sebelum ini, hingga aku cederakan emosinya berkali-kali.

😦 I’m such a bad mom!

Jadi fahamlah aku bila dia mengamuk, bila dia sukar fokus dan lain-lain lagi masalah/simptom yang dia alami, seperti yang aku share at previous post. 😦

Hati aku masih luka bila fikirkan tentang Alam. Bila dia balik sekolah, wajah tulus dia nampak aku. Walaupun dia tak paparkan sebarang reaksi, seperti mana anak-anak orang lain bila nampak mama/papa datang untuk jemput, Alamkhir dengan wajah straight tanpa senyum, datang pada aku perlahan-lahan. Aku pegang tangan dia, tapi dia lepaskan, senyap, dan kemudian barulah dia bercerita tentang robot bergaduh atau dinasor. Bukan cerita tentang apa dia buat di kelas hari ini. Semua yang dia lalui hari itu di sekolah, tidak ter-register dalam memori dia.

Kami suami isteri bercadang untuk pindahkan dia ke sekolah khas. Bukan untuk dia excelled dalam pelajaran, tapi bantu dia menghadapi masa depan.

Aku tak kisah dia tak dapat semua A dalam peperiksaan, cuma aku mahu dia belajar dia tahu dia faham dia kenal mana baik mana buruk. Apa pun dia mahu buat, aku akan guide dia sebaiknya, Apa jua dia cita-citakan, aku pimpin dia agar dapat dicapai.

Ini ujian untuk aku dan suami. Kami kena harung sebab, kami tahu, Allah tidak turunkan sesuatu ujian yang tidak boleh dihadapi oleh hambaNya. Ia masih kecil berbanding ujian orang lain, yang ada anak perlukan perhatian 24jam, tidak boleh bercakap, tidak boleh bangun. 😦 Allah hu akhbar. Aku tidak tahu bagaimana nak hadapi sekiranya di kasut mereka itu aku. 😥

Semoga dipermudahkan segala urusan~