amelyz, amyz-tulis, anak²

Happy 3yo Amelyz (Belated)

Amelyz dah masuk 3 tahun pada 2 Mei lepas. Tak sempat nak buat post gambar dan ucapan dedikasi di FB. Kesian anak mama.

Assalamualaikum Amelyz.

Selamat hari jadi yang ke 3 tahun. Maafkan mama sebab terlewat update tentang Kakak. Kakak, anak mama tak banyak ragam sangat ni, mama sayang. Sama macam mama sayang abang dan adik juga. Tidak lebih, tidak kurang seinci pun.

Walau Papa cakap, mama manjakan Kakak sangat. Mama akui. Sebab mama rasa sangat-sangat bersalah pada Kakak. Mama tak dapat full breastfeed Kakak. Mama tak dapat peluk Kakak selalu, sejak adik lahir sampailah adik dah pandai berdikari sendiri ni. Mama tak dapat tidurkan Kakak sambil peluk kakak di dada Mama macam Abang dan Adik yang fully breastfeed. Mama tak dapat bagi attention pada Kakak. Sebab perhatian Mama dah terbahagi pada 3 anak Mama yang Mama sayang. Sangat-sangat bersalah Mama ni sayang.

Mama pujuk Kakak dari menangis, sebab kena sakat dengan adik atau abang (atau dengan Papa jugak). Sebab mama nak Kakak rasa selamat dengan Mama. Sebab Mama nak jadi orang pertama Kakak mengadu kelukaan hati Kakak. Bukan dengan orang lain. Sebab Mama nak jadi orang yang Kakak can count on, bergantung harap dengan Mama. Bukan dengan orang lain. Sebab Mama nak Kakak tahu, Mamalah orang yang paling sayangkan Kakak dalam dunia ini.

Setiap doa Mama selepas solat pastinya untuk anak-anak membesar dengan baik, kesihatan yang baik, sentiasa di bawah lindungan Allah.

Semoga Kakak membesar menjadi wanita yang solehah. Amin.

Mama sayang Kakak, sangat banyak! Mwah!

amelyz3y

amyz-tulis, emosi, tulis

Mulanya Di Sini

Assalamualaikum wbt.

Tukar theme lagi. Tapi updatenya tidak juga. Haha. Ampeh kan? Sabar je lah.

Sepanjang tahun 2016 ni, Alhamdulillah semuanya baik-baik saja. Cuma sejak entri terakhir tahun lepas tu, aku ditimpa sakit sedikit. Tak banyak. Sikit je. Cuma tak biasa kena sakit yang sampai tak boleh bangun, memang huru-hara life sekejab. Azlie kerja malam. Aku pula, selalu datang sakit tu malam-malam. Jadi anak-anak terbiar. Kasihan sangat kat anak-anak. Alam, Alhamdulillah sangat faham. Adik-adik dia pun sampai tahu, mama sakit. Kesian sangat kat anak-anak. T__T

Dah operate Januari lepas untuk buang hempedu yang ada batu-batu sebesar biji manjakani 5-6 ketul. Lepas tu dah ok dah. Tak ada sakit berguling-guling setiap malam. Dah sihat. Alhamdulillah. Cuma kena pantang makan sikitlah. Tak boleh makan berminyak berlemak sangat. Santan pun boleh ambil – kuantiti sedikit. Ok la kan. Boleh la turun sket berat badan ni. -_-‘

Nak mula balik berblog. Tapi, nak memulakan balik perkara yang dah lama ditinggalkan tu, Allahu akhbar memang menguji keimanan. Semoga Allah ampunkan.

Banyak perkara sedang belajar, sedang istiqomah. Semoga Allah kukuhkan iman kita.

Nanti sambung semula. Tapi nak share satu surah yang sangat-sangat menyentuh hati semasa aku baca sekali terjemahannya.

Al Insyirah. Ayat pertamanya, Alam nasyroh.

Terjemahanya;

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ?
Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) –
Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Terus terbayangkan usaha Rasulullah saw berusaha nak sebarkan Islam. Kena caci maki, kena baling batu dan sebagainya. Sebak sungguh aku. Akhir surah itu aku sampai menangis, sebab susah yang kita hadapi sekarang ini, sezarahpun tak setanding susahnya Rasulullah. Bagaimana nak jadi hamba yang Allah sayang? T__T

Semoga dikukuhkan keimanan kita semua. Amin.

Nanti, sambung lagi. 🙂

amyz-tulis, tulis, umum

Tak Putih Tak Apa

Assalamualaikum wbt.

Baru sekejab tadi dengar iklan di radio – biasala dalam office ni – radio memang on. Dengar sajalah. Walaupun kejab-kejab lagi kang lagu yang sama keluar. T__T duh!

Amboi mukadimah.

Dengar iklan tadi. Terus beristifar banyak-banyak. Mudah-mudahan kita semua diampunkan dari dosa. Sebab, dalam 10 minit iklan (biasalah semua radio di Msia ni mana ada lagu sangat. Iklan je banyak. Duh!) – most of it, I say, most of it adalah iklan memutihkan kulit. Eh, eh putehnya engkauuuu, apakah rahsianya? Rasa nak mencarut jugak ni. Aduh. Tapi dari mencarut, baiklah beristifar banyak-banyak.

Adik-adik semua – jangan sekali-sekali letak dalam fikiran bahawa bila kulit putih menjadikan kita cantik, jelita disukai ramai. Bila kulit gelap tak nak terima hakikat. Sedangkan itu Allah dah beri pada kita. Dan kenapalah kita, sebagai ibu bapa, saudara mara, masyarat – sering tekankan sering beritahu sering menyindir – bila anak tak putih sebagai tidak lawa? Semoga Allah ampunkan semua dosa-dosa kita.

Kasihan anak-anak kita ni. Dari kecil lagi kita set kan fikiran dia tentang kulit dia. Bukan kita nak terima 10001 kelebihan dia yang lain. Bukan kita nak asuh/didik dia jadi orang yang lebih baik, khalifah Allah yang soleh dan solehah. Kulit putih jugakkkkkkk yang kita dok bising-bising. Astaghfirullah hal azim.

Alim, anak ketiga aku ni – memang dark-skin. Pernah lalu di telinga aku, Alim tak hensem. Sebab Alam dan Amelyz putih, dia gelap sikit. Hahaha. Masya Allah. Dalam hati, aku hanya gelak. Ingat aku ni putih sangat ke nak dapat anak yang putih melepak? Sedar diri. Hahaha. Lagi satu, dark skin ni macho kot? Tak apa lah. Kulit saja. Bukan isi dalaman yang kita, as parents bentuk, lukis anak kita yang masih kain putih ini untuk menjadi anak yang baik, anak yang soleh, anak yang menjadi sebut-sebutan malaikat, anak yang bakal menarik tangan kita yang banyak dosa ini untuk masuk syurga. Insya Allah. Doa. Doa yang baik-baik saja.

Tolong. Hentikan semua penipuan ini. Putih kulit bukan bermaksud cantik jelita. Yang penting hati. Yang penting budi. Yang penting berakhlak tinggi. Cantikkan semua itu – insya Allah – luaran pun menyerlah cantik. Sekarang tak putih pun tak apa. Orang tak nak kawan awak sebab tak putih tak apa. Awak disayangi Allah lebih baik dari disanjung-sanjung orang.

Ok adik-adik? 🙂

Wassalam.

amyz story, amyz-tulis

Baru 7 Tahun.

Assalamualaikum wbt.

Hari ahad hari tu, tukar gambar profile fb dengan gambar kahwin tahun 2008 – sempena ulangtahun ke 7 perkahwinan pada tarikh 12.12.2015. Terima kasih atas semua ucapan dan doa. Amin ya rabbal a’lamin.

Ada kawan saja cakap, baru 7 tahun? Kitorang dah lebih 10 tahun kahwin. Haha.

Apa nak buat? Jodoh sampai lambat. Haha.

Tak ambik hati pun. Ok je. Baru 7 tahun. Sebab tu kena doa, kena usaha supaya perkongsian ini sentiasa dilindungi, diredhai, dirahmati Allah. Semoga anak-anak kami menjadi khalifah-khalifah Allah yang soleh dan solehah.

Ujian dan dugaan perkahwinan tu bukan tak ada. Ada je tersalah cakap, ada je tergigit lidah, ada je up and down. Biasalah tu. Semua orang tak lari dari ujian dan dugaan. Yang penting, bagaimana kita hadapinya, tanganinya dan selesaikannya. Insya Allah. Doa yang baik-baik. Yang buruk, yang sifat tak baik, negatif, jauh-jauhkan lah.

Nak upload gambar kami berdua, memang tak ada. Nak buat camne, dapat suami camera-shy. Harhar. Adeh deh deh. Sabar aje la~~

Mood berblog masih tak datang-datang. Sedih tau mak! T__T

Saja nak share tips untuk rasa macam tak ada masa nak buat itu ini. Diceduk dari perkongsian group whatsapp dan fb.

Buat to-do list. Listkan apa nak dibuat pada hari tu, malam sebelumnya. Kalau boleh peruntukkan berapa lama untuk sesuatu perkara. Bila kita amalkan, insya Allah – tetiba kita akan rasa ada masa yang lebih untuk kita spend.

Aku dah try praktiskan buat to-do list ni beberapa kali. Lepas tu mesti ada masa terlebih untuk buat perkara lain yang kadang-kadang tak sempat nak buat – contohnya lipat baju. Seronok pula ada masa lipat baju sambil tengok TV. Lalalala.

Try la. Mesti korang rasa perbezaannya. Eceh macam iklan pulak. :-p

Ok till next entry yach. Wassalam.

alam, alim, amelyz, amyz azlie, amyz story, amyz-tulis, anak²

Entri Tentang Anak

Assalamualaikum wbt. 🙂

Cerita tentang anak-anak Amyz & Azlie nih. >_<

Alam, 5 tahun 5 bulan. Dah masuk tadika PASTI dekat-dekat rumah. Rancang nak masukkan ke sekolah agama integrasi bila naik darjah satu nanti. Sebabnya, 1 – Satu sekolah saja. Tak perlu tukar-tukar baju nak pergi Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Agama. Sebab 2 – Sekarang dah masuk tadika Islam. Teruskan untuk aliran yang sama. Dalam bahasa yang lebih senang, konsisten. Sekarang tengah survey sebab masih ada masa lagi. 😉

Amelyz, 2 tahun 6 bulan. Speech delay. But its ok. Sebab dia suka juga bercakap, cuma vocabulary masih kurang. My fault. 😦 Insya Allah ok. Tak payah risau-risau sangat. Yang penting kita usaha. 🙂 Lain-lain, sangat sihat. Kuat makan. Kuat jerit. Kuat menangis. Rajin. Motor skills pun bagus. Suka tolong mama masak kat dapur. Setiap kali aku masak, mesti dia ambil kerusi, berdiri atas kerusi mengadap sinki dan godak-godak air dalam bekas plastik macam tengah memasak. Haha. So cute!

Alim, 1 tahun 5 bulan. Aktif. Sangat. Sekarang asyik nak panjat meja makan dan berjoget di atasnya. Pitam! Dah boleh cakap sikit-sikit. Terutama kalau nak makan atau taknak keluar dari bilik air. -_-‘ haih. Dan suka ajuk mama marah. Haha. T__T Lagi satu, masa solat, semua sejadah nak dibentangkan. Adoi. Ramainya makmum mama. T__T Sabar aje lah~

Alhamdulillah. Semua anak sihat-sihat, baik-baik dan aktif. Walaupun mak dah macam tarzan dan hulk di rumah. T__T

all-