amyz story, emosi, umum

Disaster

mercilon

Sejak stop makan pil contraception, kerana pil tersebut telah mengganggu hormon. Dan kini, aku rasa hormon aku memberontak sepanjang bulan lepas sampai sekarang.

Makan pil tu ada bagusnya. Jerawat kurang. In fact, tak ada langsung! Ada pun satu dua saja. Kulit mulus. No period pain. Dan gebukan sedikit badan aku ni.

maajun

But then, aku tahu ada effectnya. Sudah ku tulis dalam entri ini. Dan, aku juga takut akibat-akibat lain yang diperkata orang. Rahim keringlah. Susah nak dapat anak nanti. etc. etc. Aku risau. Aku sudah stop makan pil.

Tapi, ia bukan semudah yang disangka.

Seperti yang aku katakan tadi, hormon aku memberontak. Jerawat keluar satu hari satu. Kadang satu hari dua tiga ketul. Muka aku dah macam apa dah. Disaster sangat. Semua orang tegur. Kata kat aku, dulu muka mulus dan suci. Kenapa banyak jerawat sekarang? Risaunya, Tuhan saja yang tahu. Payudara aku rasa macam membengkak. Kadang berdenyut-denyut sakit. Ingatkan tanda-tanda period. Tapi sakit, jerawat dan rasa tak selesa ni dah berlanjut-lanjut lebih 2 minggu. Kadang-kadang bahagian bawah perut pun berdenyut-denyut sakit.

Hadoi sangat-sangat! Tak selesa satu hal. Malu satu hal. Dah tua-tua pun jerawat banyak keluar. Kalah adik-adik secourse. Sedeh tau!

Lepas tu, masalah lain, entah kenapa jadi malas sangat. Semua malas. Terutama nak siapkan PSM ni ha. Haihhh..! Nasib baik memasak masih rajin. Kalau tidak, kasihan encik a2lie kena makan makanan beli saja. Huhu.

Minggu depan, aku kira-kira mungkin akan menstruate. Kalau tidak, kena jumpa doktor. Just in case~

Dan sekarang, aku sangat-sangat perlukan ubat yang boleh hilangkan jerawat dan mengembalikan kulit mulus, cerah dan licin dalam masa 2 minggu. Perlukah raya dengan muka berjerawat? Rasa macam nak menangis!!

Advertisements

6 thoughts on “Disaster”

    1. baiklah. saya redha dengan jerawat2 yang ada di muka saya ini. saya tahu, saya lebih manis bila berjerawat. huhuhu.

      :-p

      Like

    1. vitamin c eh? thinking about that too. evening primerose la, acid-folic la. kalsium la..

      banyak sgt kena makan~ huahua.

      naik appetite tu bagus juga. tapi naik badan tak best. tak best. hahaha.

      Like

  1. oh cida.. komen ko sungguh melegakan hati aku. so sweet~ hahaha.

    *padahal tahun depan nak tukar no 2 kat depan tu~ sgt tak sedar diri.. hahaha*

    Like

Comments are closed.