amyz story, emosi

Bila Stress

 

Hasilnya.. Apabila aku stress sambil buat kerja dan mengepam. Ini yang aku dapat. Tak sampai 4oz pun. Dah la pam lewat dari jadual. Alahai. Sungguh sedih. Sangat-sangat. T_T Memang rasa nak menangis tadi bila selesai mengepam selama 20 minit, ini saja hasilnya? Kalau dulu, 15 minit mengepam boleh dapat 7 – 8 oz. Ohooo.. Sungguh sedih ni. T_T

Workload di sini memang banyak dan sampai tak cukup masa serta tak menang tangan. Untuk bawa balik kerja, aku tak suka nak buat. Aku bukan pekerja yang baik dan bawa kerja balik rumah. But I think it’s not appropriate to bring work at home. Bagi aku, setelah hampir separuh hari aku di tempat kerja termasuk di jalan raya, there is no way I’m gonna do work at home. Rumah adalah tempat untuk memberi perhatian sepenuhnya pada anak dan suami serta berehat-rehat.

Sebab banyak kerja, jadual pam terganggu T_T. Dulu dapat pam every 2 hour, sebanyak 3 kali. Sekarang dapat pam 2 kali saja. Sedih. Sedih.

Pun begitu, selesai mengepam, aku bersyukur juga kerana ada lagi susu untuk Alam di rumah. Alhamdulillah. Cuma, aku harap aku lebih determine dan bersungguh untuk cari dan curi masa mengepam di waktu dan masa yang sama dan konsisten. Setiap 2 – 3 jam dan sebanyak 3x waktu pejabat.

Harap-harap sangat ianya cukup untuk Alam dan dapat menyusukan dia sehingga 2 tahun nanti. Amin. T_T

Advertisements

7 thoughts on “Bila Stress”

  1. Dear Amyz..

    Yes, it will stress us out when susu tak cukup. But if you stress, then you are contributing to the ketidakcukupan itself.

    It is very important to clear up your mind, to perhaps read magazine and do things that you like masa mengepam. Treat that as your off-from-work time and enjoy it. The positive emotion will promote productivity, insyaAllah.

    Aku dulu baca magazine fashion, tengok youtube ANTM kat handphone, sembang2, gelak2 masa mengepam (setelah dapat tahu. before tu pon aku macam kau gak, tension, stress, salahkan kerja, salahkan boss, kalau production susu sikit).

    And sentiasa percaya Allah akan bantu, walaupun waktu-waktu yang sangat tak productive (aku pernah mengepam dan dapat 1oz in total). Sampai stock yang sikit, tiba-tiba the baby akan minum sikit, tak seperti biasa. So, masih cukup. Tiba-tiba boleh buat stock, walaupon production tak seberapa. Ye, semua tiba-tiba. 😀

    And, when the time come whereby memang tak cukup stock and TERPAKSA campur susu biasa, don’t blame yourself. Allah knows best.

    You are a great mother just the way you are, nobody should judge. 🙂

    Like

  2. ahsuez: omg! tak tahu kenapa aku betul2 rasa lega baca komen ko ni. serius rasa lega, stress pun hilang sikit. Thanks a lot babe. Lepas ni, kalau nak pam pergi satu tempat yg aman. Kalau dlm office, mesti stress~ T_T huhu.

    Hahaha. kalo nak buat entri pun apa salahnya. tak kisah punya. ahaha.

    Like

  3. babe..

    stress is unavoidable, its going to happened…dulu aku minum milkmaid tea, alhamdullillah hani exclusively bfeed for 1 yr hlf..

    the trick is make sure u have sufficient stock so bila ada stock byk insya Allah bila ada time production decrease ada extra stock to cover..

    all the best to u babe, i knw boys drink more than girls, u kena kuat semangat..jgn give up

    Like

  4. newrin : babe. thank u so much! i really hope can bf him until 2yo. never try milkmaid tea, but used to consume fenugreek b4. not much penambahan, but ok la. shouldn’t expect it will tambah susu sampai 4oz. 1 – 2 oz pun dah syukur sgt2. hehe.

    kena usaha dan keep on pumping ni. hehe. thanks babe!

    Like

Comments are closed.