Satu Teguran. Mungkin.

Kejadian ni dah berlaku lama dah. Sebulan ke dua bulan yang lepas. Baru teringat. Baru rasa nak tulis. *sigh*

Balik dari makan tengahari. Aku berjalan dalam bangunan yang besar ini, menuju pejabat. Bertemu dan berselisih bahu dengan ramai orang. Jam pukul dua lebih waktu itu, dan boleh dikatakan ia merupakan hari yang sibuk.

Tiba-tiba, muncul di depan aku seorang pesakit yang berjalan menggunakan tongkat. Nampaknya kaki dan tangan dia patah. Tapi gigih berjalan menggunakan tongkat. Kurus. Tinggi. Dark-skin.

Dalam ramai-ramai orang yang berselisih dengan dia, sebelum aku. Dia pilih untuk menegur aku.

Dia bagi salam dan senyum.

Aku jawab dan senyum.

Dia tanya, “Dah solat?”

Confuse. Pelik. Hairan. Semua ada.

“Belum”

“Jangan lupa solat ye?”

Dan dia berlalu.

Lalu, hilang dari pandangan.

Aku terpinga-pinga dalam 5 ke 10 saat. Kaku di tempat aku berdiri.

Sehingga sekarang, masih jelas rupa dia, keadaan dia, dan suara dia di mata dan telinga aku.

Misteri tak?

Advertisements

Buat Malu Je.

Semalam, sebelum ambil Alam di nurseri. Singgah pasaraya untuk beli susu dan milo. Kat office tak sempat nak keluar waktu lunch hour. Bila balik semalam, sampai awal sedikit dari biasa, jadi sempatlah singgah ke pasaraya.

Memang niat beli 2 barang je, dah capai barang, terus pergi ke cashier. Bayar. Cashier pulangkan baki. Baki syiling dua puluh sen, kelihatan ganjil dari biasa. Warna keemasan. Aku rasa pelik menerima syiling tersebut, terus bertanya,

“Eh, ni apa awak bagi ni?”

Cashier tu sedikit panik, confuse dan terkejut. Bulat mata dia.

“Ni apa?” Sambil tunjukkan syiling keemasan itu padanya.

“Err.. Ni duit baru, kak.”

Eh. Ye ke? Terus aku belek duit syiling tersebut. Kenapala syiling baru ni pelik sangat? Syiling dua puluh sen besar sedikit je dari syiling sepuluh sen. Kan dah aku ingat ntah mana-mana token la cashier ni bagi kat aku. Sengal.

Aku ni pun ignorance~ Masa keluar duit baru tu, tak bother pun nak tengok macam mana size dia, rupa dia. Buat tak tahu je. Bila orang bagi duit baru, terus-terus jadi jakun. Sengal.

Kan dah.. Tak pasal-pasal malu sendiri. Bongok! (>.<) Hihihi *sambil jalan laju-laju keluar dari pasaraya..*

Syiling dua puluh sen. Besar sikit je dari syiling sepuluh sen yang lama. -_-"

Cuti Dalam Johor Je..

Ahad.ย Cuti lama. Rasa macam meronta-ronta juga nak berjalan-jalan makan angin.

Lalu ajak suami pergi mandi-manda di laut. JB dekat dengan laut ape~ Desaru ke, Tg Balau ke~ Tetapi~

Tak adalah merajuk. Diam sambil fikir-fikir, mana tempat nak bawa anak bersuka ria (dengan laut dikecualikan..) Dan aku fikir, sampai “Kalau pergi Melaka ni pun best juga.” Lepas tu ubah fikiran, sebab fikir Melaka mesti penuh dengan pelancong time-time cuti ni.

Malam tu, suami panggil.

Isnin. Selepas pergi open house CNY. Kami bersiap-siap keluar. Guna highway baru E22 – dari Ulu Tiram terus ke Desaru.

Wuhu.. dah nak sampai jambatan

Check in. 2 hari 1 malam. Penginapan termasuk breakfast dan dinner serta waterpark untuk 2pax, bersama kawan suami sekeluarga (kawan suami, isteri dan anak mereka yang berusia 2 tahun.)

Apalagi enjoy lah!

Alam enjoy dalam bathtub

Lama dalam bathtub ni. Tak mahu keluar-keluar. Kepoh sangat mulut dia membebel. Haha. Bila angkat keluar, punyalah dia marah – melenting-lentingkan badan. Sabar je la.

Petang tu, jalan-jalan tepi laut. Tak mandi. Alam takut nak jejakkan kaki dia kat pasir. Geli kot. Hihi.

Lepas makan malam, lepaskan Alam berlari di padang depan coffee house. Amboi suka betul member. Sampai tak cukup tanah berlari. Penat mama papa mengejar. Sempat ambil gambar dengan badut.ย Surprisingly, Alam tak takut pun. Hehe.

Just another gateway..

Selasa. Lepas breakfast, siap-siap ke waterpark. Mandi la sampai lebam. Ada lazy river – macam water slide juga. Dua kali cuba. Alam sampai tenggelam-tenggelam dalam air. Haha.

Bila tengok Alam dah menggigil-gigil, kami semua naik. Bilas badan di bilik. Alam pula, boleh sambung berendam dalam bathtub. -_-“

Check out pukul 12. Balik. Esok kena kerja. ๐Ÿ™‚ Bercuti walaupun sekejab, tapi puas sebab we’re having a very good time there. ๐Ÿ™‚ Thanks hubby for everything. ๐Ÿ™‚

Petang Sabtu dengan Auntie Ika

Cuti 4 hari lepas ni, sebenarnya tak ada plan pun nak pergi mana-mana. Dari hari Jumaat dah dengar cerita sesak macam hapa je. Tapi nasib baik la time balik kerja tu, trafik ok lagi dan managed to sampai rumah on time. Awal-awal lagi suami cakap, tak payah balik KL sebab nanti balik JB mesti jammed gila. Aku pun ok je. Pernah sekali dulu balik dari KL – JB time CNY ni. Jammed dari Pagoh ke Tol Skudai tu, ya Ampun, taubat! Jadinya, cuti kali ini, duduk di rumah sajalah.

Itulah yang aku fikirkan~ Sehinggalah Ika email, beritahu dia nak datang JB dan ajak jumpa. And plan nak bawa Alam dan anak buah dia mandi di Starhill Waterpark or set up pool di rumah saja. Yeay! Aku ok sebab I love anything to make my son happy. Bawa keluar pusing dua tiga kali taman perumahan pun dah ok. Inikan pula mandi pool?

Jadi, petang Sabtu selepas Alam bangun tidur dan makan. Memang ingat nak keluar pukul 2 macam tu. Member tu, pukul 2:30 baru bangun, camne lah? Lepas makan, siap-siap – terus keluar. Cuaca macam nak hujan ni. Rasa macam tak boleh nak pergi Starhill Waterpark. Sure tak dapat mandi punya. Betul pun. Sampai je rumah abang Ika, hujan pun turun. Ika pun set up la pool. Hihi. Alam was good. Tak melekat sangat. Nak juga lari sana sini. Keluar masuk rumah – macam rumah dia pulak. Sepak bola. Panjat tangga. Hadoi. -_-” Lepas tu nak cari gaduh dengan orang. Orang tak kasi panjat tangga, dia angkat tangan nak pukul. Huhu. -_-” Apa lagi. Ika lagi la suka menyakat. Eh, tak takut pulak tu. Haha.

Setelah sejam mengepam, baru la anak buah Ika, Umar, Wawa dan Hydir – serta Alam mencampakkan diri dalam pool. Siap berenang-renang lagi. Haha. Pool bukan besar mana. Tapi dapat saja menggembirakan hati budak-budak, tu pun dah buat aku rasa seronok. Tengok Alam main dengan abang-abang dan kakak. How Najwa pandai melayan Alam. Even Hydir pun pandai layan Alam. Umar lagi la. Apa Umar buat, Alam nak tiru. Macam idola pula. Haha.

Dan aku ni boleh terlupa yang aku ada bawa kamera tapi tak snap pun? Memang rasa nak hantuk kepala kat dinding. Sabar je la. Terpaksa ambil gambar-gambar dari FB Ika. Hihi.

Nak belajar berenang nih!

Tengok la betapa Alam enjoy mandi dalam pool ni. Auntie Ika menyakat lagi – “Dah. Dah. Keluar. Keluar..” Laju si Alam geleng kepala. Tergelak-gelak Ika tengok keletah Alam. Seronok dapat menyakat Alam la tu.

Next time, kalau Ika datang JB lagi, kita pergi mandi kat pool besar sikit lah. Puas sikit Umar nak berenang. Hihi. ๐Ÿ˜€

Alam At School

Hari ni, masuk 5 hari Alam di nurseri. Petang hari pertama tu, on the way balik dari kerja, aku dah imagine apa drama yang Alam akan lakukan. Adakah dia akan menangis bila nampak aku? Atau berguling-guling di lantai? Atau sedang memegang grill pintu menunggu aku balik? Atau kena dukung dengan pengasuh sebab dia menangis tak henti-henti? Haha. Semua negatif thought~ Tak ada satu benda positif yang aku fikirkan, yang Alam just doing fine. Haha. Teruk punya mak~

Betul pun kata Effa,

Dah ada kawan-kawan, silap-silap tak nak balik petang tu. Ekeke.

Turn out – Alam ok. Dia tak menangis pun nampak aku. Siap main bola dengan kawan-kawan lagi. Bila aku ajak balik, member siap geleng-geleng kepala. Hadoi. -_-” Kena berdukung baru nak balik.ย Sabar aje la.

Dan hari seterusnya pun sama. Dia ok. Cuma, time hantar la, Papa yang hantar, beritahu Alam menangis bila sampai di nurseri. Biasalah tu. Lama-lama dia ok. Baru 5 hari kan? Bagilah masa dia sesuaikan diri. Insya Allah, Alam will be ok. ๐Ÿ™‚ Insya Allah~

Memang Alam nangis, tapi Alam ok, mama!

note : tulis school sebab di nurseri ni pun, pengasuh-pengasuh ada ajar doa, abc 123 dan buat aktiviti juga untuk budak-budak yang ada. ๐Ÿ™‚