amyz story, tulis

Define Irony

Cida cakap, dia tak pandai guna perkataan ironi. So. Marilah kita belajar.

Copy dari dictionary google:

i·ro·ny

The expression of one’s meaning by using language that normally signifies the opposite, typically for humorous or emphatic effect
– “Don’t go overboard with the gratitude,” he rejoined with heavy irony

A state of affairs or an event that seems deliberately contrary to what one expects and is often amusing as a result
– the irony is that I thought he could help me

A literary technique, originally used in Greek tragedy, by which the full significance of a character’s words or actions are clear to the audience or reader although unknown to the character

Dalam Con Air (1997), Garland Greene berkata pada Cameron Poe waktu sekumpulan prisoner menari-nari sambil dengar lagu Sweet Home Alabama;

“Define irony.
Bunch of idiots|dancing on a plane…
to a song made famous by a band, that died in a plane crash.”

🙂

Pada zaman bujang, aku paling tak suka pergi klinik dan hospital. Sungguh-sungguh benci. Dan ironi-nya sekarang, aku bekerja di hospital dan berdepan dengan kesakitan, kepedihan setiap hari. How ironic.

Ironi lain? Aku dulu tak suka betul dengan orang yang hisap rokok. Anggapan aku, orang hisap rokok tu orang jahat. Tu masa pemikiran budak-budak dan tak matang ya. Bukan semua pun macam tu. Hihi. Dan sekarang, berkahwin dengan orang yang hisap rokok. Walaupun tak berapa tegar. Abang ipar dua-dua orang pun hisap rokok. Hehe.

Ironi kan?

Moral. Jangan benci-benci sangat.. Haha.

Ironinya. Aku pernah tulis di entri amyz3.blogspot.com sekitar tahun 2005/6, betapa aku tidak suka dengar kawan aku ber-I You dengan suaminya. (Aku cari balik entri tu, tapi tak jumpa. Nanti aku cari semula, print screen, tampal di sini. Hihi.)

Sekarang aku pula bahasakan diri aku, I dan You dengan suami aku. Haha.

How ironic. How ironic.

Well, Cida, ok tak penggunaan irony ni? Hihi. 😉

Advertisements

4 thoughts on “Define Irony”

Comments are closed.