Alam’s Vocab

Mama & Papa — dah pandai sebut secara excellent nya. Haha. Kalau tak reti lagi, tak tau la. Haha.

Achuk -> Atuk

Nennek -> sebut macam ada double ‘n’

Nama-nama sepupu.

Panggilan mak dan pak sedara. Hihi.

Cucu -> Susu

Air, Basah, Β Tuang, Jauh, Naik, Batuk, Hujan, Batu, Ayam -> Berjaya menyebut dengan jelas dan lancar.

Pah -> Tumpah

Ampah -> Sampah.

Yi Ampah – > Lori Sampah

Bah kiyang -> Bas Kilang

Bah -> Bas

Yi -> Lori

Oto -> Motor

Gugung -> Anjing. (Tapi kejab panggil anjing, kejab gugung. Haih.)

Fis -> Fish

Manyak -> Banyak.

Ampu -> Lampu

Aya -> Tayar

Mamam -> Makan

Bobom -> Tidur

Poh -> Telefon

Nanak -> Tak nak sambil geleng-geleng kepala.

Aa Ba Ta -> alif ba ta.

Ace ce Β -> ABC

Kalau tanya, macam mana bunyi ayam, kucing, anjing, kambing, pandai dah jawab. Bunyi motor, kereta, bas, lori – sama aja bunyi dia. Brum brum. Haha.

Uish. Banyak juga. Jenuh nak capture satu-satu ni. Haha. Nanti-nanti lah. Dasar pemalas kan.. Haha.Β Tapi Alhamdulillah, Alam tak pelat. Memang ajar dia sebut dengan betul. Tak pernah cakap pelat-pelat dengan dia.

Sekarang dalam proses nak gabung 2 perkataan untuk sampaikan maksud ayat. Cewah. Macam cikgu bahasa Melayu je ayat aku. Haha. Ok. Itu saja. Till next time. πŸ˜‰

Advertisements

Author: AmyzLie

writing is just another emotion expression.

4 thoughts on “Alam’s Vocab”

  1. WHhhh pandas alam πŸ˜‰ u r right jgn mula ckp pelat nnt anak Akan ckp pelat jugak

    Lps ni ckp byk leith gak nak layan wuhuuu

    Like

  2. Yana : Hihi. Tak setanding sepet dan tembamnya baby Razeeq. Hensem betul budak tu. Kalau Razeeq dah pandai cakap esok, mesti lagi becok ni- mummy cikgu english pula tu. Hihih.

    Like

Comments are closed.